Detoxen helpt je alleen van je geld af


Brandnetelthee, zeewierpakkingen, darmspoelingen en pillen of sapjes zijn allemaal onzin als je het de wetenschappers vraagt die de ‘The Making Sense Of Chemical Stories guide’ schreven. In de gids verklaren ze dat detoxen een marketingmythe is en dat ons lichaam zichzelf prima kan onderhouden.

Het boekje, samengesteld door de Britse goede doel Sense about Sience, is geschreven om mensen voor te lichten over chemicaliën en wat ze doen met het lichaam. Het idee dat we ons lijf moeten helpen om afvalstoffen af te voeren vinden de toxicologen die meewerkten een knotsgek misverstand.

‘Het ontgiftingssysteem van het lichaam is bijzonder divers en goed ontwikkeld. Dat moet ook wel want we stellen het aan heel veel verschillende stoffen bloot. In een appel zitten meer chemicaliën dan in sommige felgekleurde snoepjes’, vertelt een toxicoloog in de gids.

De maag, lever en darmen zorgen dat echt schadelijke stoffen direct afgevoerd worden en daar helpen alle hulpmiddelen die je in de drogisterij of natuurwinkel koopt helemaal niet bij. De meest effectieve manier van detoxen volgens de wetenschappers? Een groot glas water drinken voordat je op tijd naar bed gaat.