Depressieve man sterft sneller


depressief

Mannen hebben in tegenstelling tot vrouwen een grotere kans om te overlijden door depressie en eenzaamheidsgevoelens. Dit blijkt uit het promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit. Daar is de prognose van eenzaamheid en depressie bij de oudere Nederlandse bevolking bestudeerd, zowel mannen als vrouwen.

Eenzaamheid en depressie komen vaak samen voor, hebben onderlinge verbanden maar zijn toch aparte aandoeningen. Er bestaan veel vragen bij hulpverleners in de gezondheidszorg en wetenschappers over de individuele gevolgen van eenzaamheid en depressie evenals hun onderlinge samenhang. De VU stelt dat eenzaamheidsgevoelens in de medische praktijk en in de maatschappij meer onder de aandacht dienen te worden gebracht omdat ze veel voorkomen en er geen of nauwelijks aandacht voor is bij hulpverleners in de gezondheidszorg.

Zo zou er meer tijd, geld en onderzoek geĆÆnvesteerd moeten worden in interventies gericht op eenzaamheidsgevoelens en op de emotionele en sociale eenzaamheidsaspecten met betrekking tot depressie. Dat kan uiteindelijk veel levens redden. Het afweersysteem van eenzame is gelijk aan dat van mensen die onder chronische stress staan. Als ze eenmaal een ziekte krijgen, komen ze hier moeilijker vanaf – vooral mannen. Ook hebben ze meer last van ontstekingen in hun lijf hebben en dit kan leiden tot Alzheimer, diabetes en hartfalen, blijkt uit eerder Amerikaans onderzoek.

De gezondheid van mensen holt dus achteruit als ze zich eenzaam voelen, maar andersom werkt het ook: mensen die vinden dat ze een goed sociaal leven hebben, blijken minder vaak ziek te worden en zijn over het algemeen gezonder.