Depressie versnelt veroudering


Een langdurige depressie zorgt ervoor dat je sneller oud wordt, maar er is een medicijn: de sportschool.

Jaarlijks gaan zo’n vijfhonderdduizend Nederlanders gebukt onder een depressie, en dat aantal zal naar verwachting alleen maar toenemen. Depressieve mensen zijn neerslachtig, komen hun bed niet uit, en zien de wereld door een zwarte bril. En of dat allemaal nog niet erg genoeg is, hebben onderzoekers nu ook aangetoond dat depressie leidt tot versnelde veroudering.

Eerder dachten wetenschappers dat depressie alleen invloed had op het brein, maar nu is aangetoond dat het ook schade toebrengt aan het lichaam. Om dit aan te tonen keken de onderzoekers naar de veroudering van het immuunsysteem bij een groep gezonde en depressieve proefpersonen.

Wil je lange telomeren in een jong lichaam? Ga sporten! Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen zouden we vijf dagen per week minstens een half uur moeten lopen, fietsen of sporten

Heel specifiek werd gekeken naar de lengte van de telomeren. Telomeren zijn de eindstukjes van de chromosomen, die de chromosomen beschermen bij celdeling. Je kunt ze vergelijken met het plastic hoesje om het uiteinde van een schoenveter. Zonder dit hoesje gaat de veter rafelen en kun je hem uiteindelijk weggooien. Telomeren beschermen chromosomen op dezelfde wijze tegen celveroudering. Hoe korter de telomeren, hoe ouder het lichaam.

Proefpersonen die reeds negen jaar lang een depressie hadden en hier niet voor behandeld waren, hadden kortere telomeren dan gezonde proefpersonen of proefpersonen die nog niet zo lang depressief waren. Het lichaam van de langdurig depressieve proefpersonen was maar liefst zeven jaar ouder dan het daadwerkelijk was. En met een ouder lichaam, liggen er allerlei vervelende ziektes zoals diabetes, kanker, hartstoornissen en dementie op de loer.

Dat klinkt allemaal erg depressief. Toch is er ook goed nieuws. Mensen die gezond eten en regelmatig bewegen hebben gemiddeld langere telomeren, en zijn lichamelijk dus jonger. Als je somber bent is bewegen misschien het laatste waar je zin in hebt. Toch is dat het eerste dat je zou moeten doen. Er komt steeds meer bewijs dat sporten helpt bij psychische klachten, zoals angst en depressie. Na een tripje naar de sportschool voel je je niet alleen fitter, het houdt je lichaam op celniveau ook echt jong.

Bron: PLoS ONE. Foto: Stanislav Perov, Dreamstime