Denk vooral aan niets tijdens rijden


Heb ik de stekker van het strijkijzer wel uit het stopcontact gehaald? Hoe noem je een dagdroom die je ’s nachts hebt? Wat zullen we vanavond eens eten?

Allemaal zeer boeiende vragen, maar denk er vooral niet over na tijdens het rijden. Een Franse onderzoekers interviewde meer dan 900 automobilisten die in 2010 en 2011 met de ambulance in het ziekenhuis van Bordeaux werden afgeleverd. Zijn vraag, direct nadat deze mensen een ongeluk hadden gehad was simpel: waarom ging het mis? In iets meer dan de helft van de gevallen gaven de gewonde automobilisten aan dat hun gedachten waren afgedwaald.

Uit eerder onderzoek blijkt dat mensen vaak met hun gedachten dwalen als ze steeds dezelfde handeling moeten uitvoeren, of als ze een routinematig karweitje doen. Auto rijden is een combinatie van beide factoren. Tijdens het afdwalen nemen de bewegingen van ogen af, waardoor er minder wordt waargenomen. Ook schakelen sommige zintuigen naar een soort stand-by modus.

De onderzoeker beklaagt zich in zijn onderzoeksrapport in het British Medical Journal dat het niet mogelijk is om in het echte verkeer onderzoek te doen naar afdwalende gedachten, omdat een dergelijk experiment te gevaarlijk is.

Zie ook ‘Dikke truckers maken vaker brokken‘.

Follow Faqtman on Twitter