Deeltjes met lichtsnelheid volgen


Na een vertraging van een jaar is het grootste wetenschappelijk ooit nu operationeel: de deeltjesversneller van CERN. In dat Europese laboratorium voor deeltjesfysica worden nu atomen met de snelheid van het licht op elkaar afgeschoten.

De deeltjesversneller (of LHC, voor Large Hadron Collider) moet de onderzoekers inzicht geven in hoe materie is opgebouwd, hoe deeltjes bij elkaar gehouden worden en wat er gebeurd moet zijn net na de big bang.

cern

Het zal echter nog wel even duren voordat de eerste onderzoeksresultaten bekendgemaakt zullen worden. De detectoren van de deeltjesversneller leveren zo veel meetgegevens op, dat het lang duurt voordat die allemaal zijn geanalyseerd.

Ondertussen is er toch al veel moois te zien. Er zijn prachtige foto’s van het binnenwerk van de deeltjesversneller en op YouTube staat een erg mooie en duidelijke visualisatie van hoe de deeltjesversneller precies werkt.

De ontwikkelingen bij Genève kunnen op de voet gevolgd worden via Twitter: http://twitter.com/cern
Verder is het mogelijk om via webcams live mee te kijken hoe de apparatuur in CERN er bij ligt – en wat voor weer het is in Zwitserland.

De deeltjesversneller zal nu 18 tot 24 maanden blijven draaien. Daarna wordt het enorme apparaat weer een paar maanden stilgelegd voor onderhoud.