De vlam die aarde zal roosteren


zonnevlam

Een tijdje geleden kregen atronomen die de binaire ster KIC 9655129 bestuderen de schrik van hun leven. Uit het oppervlak van de ster schoot een enorme zonnevlam. Groot genoeg om leven op eventueel nabijgelegen planeten te roosteren met elektromagnetische straling. De gebeurtenis leverde een interessante vraag op. Zou onze zon, die van een iets ander type is dan KIC 9655129, ook zo’n steekvlam kunnen produceren?

Ja, stelt de University of Warwick (GB) na onderzoek van de zonnevlam. Maar we hoeven er niet heel bang voor te zijn. De kans dat zoiets gebeurt met onze zon is zeer klein. De omstandigheden zijn in onze ster zijn anders.

Toch kan ook de aarde worden geraakt door een buitengewoon grote zonnevlam. De laatste keer was in 1859, toen een golf aan elektromagnetische straling de aarde raakte. Gelukkig waren er nog maar weinig radio’s en andere elektronica, want die worden vernield door zulke hoeveelheden straling. Alleen de mensen die de telegraaf bedienden, kregen in sommige gevallen een schok.