De pil behoorlijk slecht voor vrouwen


de pil

Vrouwen nemen al een halve eeuw orale contraceptie (ook wel bekend als ‘de pil’). Maar nu is er pas voor het eerst een grote proefneming gedaan om te zien wat voor invloed dat heeft op hun gezondheid. Het Karolinska instituut in Zweden deed een dubbelblind, placebo-gecontroleerde test met 340 vrouwen om te zien wat de pil doet met het vrouwenlichaam.

Daartoe kregen de proefpersonen, die de pil niet slikten, eerst een uitgebreid medisch onderzoek. Bovendien moesten ze een vragenlijst invullen over hoe ze zich geestelijke en lichamelijk voelden. Daarna slikten de vrouwen trouw drie maanden lang de pil. De helft kreeg echter een placebo toegediend, zonder dat natuurlijk bekend was wie.

Na drie maanden deden ze dezelfde tests nog een keer. Lichamelijk was er niet zo veel veranderd aan de vrouwen, maar de vragenlijsten over hun welzijn vulden de vrouwen die de echte pil hadden gehad veel negatiever in. Ze voelden zich minder vitaal, hadden een lager algemeen gevoel van welzijn en ze rapporteerden minder zelfcontrole. De vrouwen die de placebo’s kregen, hadden dat in het geheel niet.

Het goede nieuws was dat de vrouwen zich niet depressiever voelden dan eerst. Bij een andere recente studie naar de pil was dat de uitkomst.

Het waren geen grote veranderingen, de vrouwen voelden zich gemiddeld een paar procent minder lekker in hun vel zitten. Bovendien is het opmerkelijk dat er lichamelijk weinig aan ze veranderd was. Maar toch is het niet ingebeeld, anders hadden de vrouwen aan het placebo ook meer klachten moeten krijgen. De pil doet dus ‘iets’ met het levensgevoel van vrouwen. Om uit te vinden wat, is een langere test dan drie maanden nodig.

Toch is het goed dat vrouwen deze informatie krijgen, schrijven de onderzoekers in het vakblad Fertility and Sterility. Dan kunnen ze beter een beslissing nemen om te pil te nemen of niet. Wellicht kunnen mannen binnenkort de verantwoordelijkheid voor anticonceptie van ze overnemen.