De Paus houdt van rap


Tupac, Oasis en U2. De Paus is er helemaal down mee. Hij heeft zelfs een playlist. Weet je wel.

Het Vaticaan gaat met zijn tijd mee. De Heilige Stoel was tot nu toe wars van moderne cultuur. Films werden in de ban gedaan, als ook maar het vermoeden bestond dat ze indruisten tegen de katholieke leer. De laatste rolprent die dit lot onderging was Twilight.

Maar het Vaticaan heeft geleerd van de lachbuien die dat heeft opgeleverd. De Paus probeert met zijn tijd mee te gaan. Daarom publiceerde de Vaticaanse krant Osservatore Romano een heuse playlist van de Paus. Daaronder ‘hits’ die je zou verwachten, als Mozart. Maar er zitten ook rappers en rockers tussen.

Zelf ook een soort rockster...
Zelf ook een soort rockster...

De Heilige Stoel heeft een overduidelijke voorkeur voor klassieke rockmuziek. Het Vaticaan gaf zijn imprimatur aan Santana, Oasis, de Beatles, Michael Jackson, Paul Simon, U2, Pink Floyd en Fleetwood Mac. Muziek van deze artiesten mag volgens de Paus niet op je iPod ontbreken.

Het is een opmerkelijke lijst, gezien de reputatie van sommige artiesten. De ‘Heilige Stoel top tien’ bevat bijvoorbeeld het album Thriller van Michael Jackson. De video van dat nummer toont de zanger als een zombie die danst met andere geesten op een kerkhof. Dark Side of the Moon, ook op de playlist, is een meditatie van de psychedelische band Pink Floyd over tijd, de dood, psychische aandoeningen en hebzucht.

Maar het meest opmerkelijk is het feit dat de Beatles in de lijst staan. Het Vaticaan raadt hun album Revolver aan, misschien wel hun meest door drugs be├»nvloede, psychedelische album. Bovendien veroorzaakte zanger John Lennon een rel door in deze jaren te claimen ‘populairder te zijn dan Jezus’.

De kerk was daar ooit behoorlijk pissig over. L’Osservatore Romano schrijft echter nu dat dit ‘slechts de worsteling was van een Engelse working-class jongen met onverwachte succes’.

Zie de complete lijst hier.

Foto: Marek Ko?niowski