De Kennewick Man was indiaan


Sinds jaren strijden indianen en de Amerikaanse autoriteiten om het bezit van een 8500 jaar oud skelet. Nu heeft een DNA-test meer duidelijkheid gebracht in de zaak van deze Kennewick Man. De overblijfselen van deze mens hebben genetisch de meeste gelijkenissen met huidige ‘Native Americans’ schrijft een onderzoeksteam in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De inheemse Amerikanen roepen al jaren tevergeefs om de overdracht van het skelet van hun voorouder. Het geschil dateert van 1996, toen vonden twee mannen menselijke botten bij het plaatsje Kennewick in de Amerikaanse staat Washington. Na verder onderzoek door archeologen kon ongeveer 90 procent van een skelet worden gereconstrueerd.

Het bleek van een man te zijn, zijn leeftijd werd gedateerd op rond 8500 jaar. Wetenschappers noemden hem de Kennewick Man. Maar stammen uit de regio zagen hem als de Ancient One. Zij wilden de botten terug. Een rechtbank oordeelde in 2004 op basis van wetenschappelijke getuigenissen, dat de man niet kon worden aangemerkt als Native American. Volgens de experts was de man meer verwant met eilandbewoners in de Stille Oceaan dan met Amerikaanse indianen.

Nu geeft een neutraal onderzoeksteam, dat werd geleid door wetenschappers van het Natuurhistorisch Museum van Denemarken, de indianen gelijk. Kennewick Man is een van hen. Hij is genetisch vooral nauw verwant met een van de bewoners van het nabijgelegen Colville-reservaat.

Wat nu? Onder de Amerikaanse wetgeving, kunnen de botten niet het eigendom zijn van iemand. Maar er is ook een wet die de graven van de Native Americans beschermt. Op dit moment, heeft het Amerikaanse leger de botten, omdat ze werden gevonden op hun land. De overblijfselen zijn opgeslagen in een museum in Seattle, maar worden niet tentoongesteld.