De gekste schoenen die je ooit zult bezitten


Op blote voeten lopen is lekker en gezond. Maar toch trekken we massaal schoenen aan. Nu is er een tussenvorm: de Fivefingers.

Hardloopschoenen zijn duur en ze bezorgen je blessures. Daarover schreven we al afgelopen april bij het uitkomen van het boek Born to Run. Naar aanleiding van dat artikel plofte niet lang daarna een doos op de vloer van het redactiehok met daarin de gekste schoenen die we ooit hadden gezien. Het gaat om de Fivefingers van Vibram.

Het zijn schoenen die gevormd zijn naar je voet. Dat klinkt als iets dat bij alle schoeisel het geval is, maar een snelle blik naar beneden leert dat ‘normale’ schoenen – zowel voor sport als dagelijks gebruik – vaak te smal zijn rond de tenen. We proppen de voorkant van onze voet in een te kleine ruimte, terwijl tenen juist heel belangrijk zijn voor balans.

De Fivefingers is van voren breder dan van achteren geeft je tenen de ruimte, als een soort handschoen voor je voeten. Voor iedere teen is er zelfs een aparte ‘vinger’ aan de schoen genaaid. Daardoor loop je vrijer en beter gebalanceerd. Je hebt meer grip en je loopt natuurlijker.

Althans, dat is de theorie. Werken de Fivefingers ook in de praktijk?

Foto: TCK Sports
Foto: TCK Sports

Het antwoord is ja, maar wel met een ‘maar’. De Fivefingers zitten erg prettig, ook al is het even wennen. Voor mensen met jubeltenen (zoals onze hoofdredacteur) zijn ze de eerste paar keren moeilijk aan te trekken. Maar als ze eenmaal aan de voet zitten, dan loopt het prettig.

Je hebt in deze schoenen veel directer contact met de ondergrond, er is vrijwel geen demping. Daardoor heb je inderdaad meer grip. Op een ongelijke ondergrond ‘grijpen’ je tenen zich vast. Daardoor kun je makkelijker afzetten of zelfs vasthouden met je voeten.

Maar er is een ‘maar’. Wie bijvoorbeeld in bergachtig gebied gaat wandelen (volgens de marketingfoto’s van Vibram het ideale gebied voor de Fivefingers) moet er rekening mee houden dat de schoen weinig bescherming biedt tegen scherpe stenen of rollende stukken rots die bovenop de voet terecht komen. Waar het op outdoor activiteiten aankomt, zijn de Fivefingers eerder geschikt voor de Ardennen dan de Alpen.

Voor de rest doen deze schoenen alles dat ze beloven. Na een lange dag op de Fivefingers lopen, zijn de voeten moe, maar niet pijnlijk. Je merkt dat je spieren in je voet hebt gebruikt die je al jaren met rust hebt gelaten. Daardoor krijg je sterkere voeten en uiteindelijk een betere houding. Een aanrader.

Prijs eur 109,95