De geboren leider bestaat


Agressief en dus een leider: Donald Trump. Foto: Gage Skidmore.

In veel personeelsadvertenties voor hogere functies wordt vaak leiderschap gevraagd. Kun je dat leren, of is het aangeboren? Een Canadese studie toont aan dat je het hebt of niet.

Groepjes proefpersonen werden in een laboratorium gevraagd naar opnames van een andere groep proefpersonen die een eenvoudig klus moest opknappen. De kijkende proefpersonen waren uitgerust met contactlenzen die aan een computer doorgeven waar de drager naar kijkt. Binnen 120 seconden keken bijna alle proefpersonen veruit het meest naar degene die uiteindelijk in de groep de leidersrol zou krijgen.

We herkennen leiders dus binnen 2 minuten. Maar hoe? Uit het onderzoek bleek ook dat de leiders degenen waren die zich het meest agressief opstelden. Ze hadden een grote mond en eisten de leiderschapsrol op. De proefpersonen die het klusje moesten opknappen waren in vragenlijsten achteraf ook helder. Ze gaven de hoogste cijfers voor dominantie en prestige aan degenen die de leiders waren geworden

En de aardige mensen? Die kregen geen uitzonderlijk hoge cijfers van de anderen voor leiderschap. Tot nu toe was de gangbare theorie dat mensen je ook aardig moesten vinden om je tot leider te bombarderen. Nu blijkt dat vooral snoeihard zijn goed werkt om als aanvoerder te worden gezien. Wat ook effectief is: slim zijn. Uit de test bleek ook dat mensen die het klusje slim aanpakten ook de bewondering van hun groepsgenoten kregen. Ze scoorden laag op leiderschap, maar hoog op prestige. Wie vooruit wil in het leven kan dus ook nog even doorleren.

De studie van de University of British Columbia staat in het vakblad Journal of Personality and Social Psychology .