De dood maakt grappig


Mensen die aan de dood denken, zijn erg grappig. Ze gebruiken hun humor als een soort wapen tegen de angst. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers na een opmerkelijk experiment met 117 proefpersonen. Die werden in verschillende groepen ingedeeld. Die groepen kregen verschillende taken.

Ze moesten op de computer verschillende opgaves maken. Bij één groep bestond die opgave uit het schrijven van een tekst over hun gevoelens over de dood. Een andere groep moest schrijven over kiespijn. Alle andere testpersonen moesten een neutrale tekst schrijven.

Na afloop werd aan alle proefpersonen een cartoon uitgereikt waar nog een bijschrift voor moest worden gemaakt met vraag: bedenkt iets grappigs. Alle cartoons en bijschriften werden later aan een onafhankelijke jury gegeven die niets met het experiment te maken had. Ze kregen ook geen informatie over de omstandigheden waaronder de bijschriften waren bedacht.

De jury gaf gemiddeld de hoogste cijfers aan de bijschriften die waren gemaakt door de mensen die eerst hadden moeten nadenken over hun eigen dood.

Het bewijst volgens de onderzoekers dat we humor gebruiken als een soort buffer tegen negatieve gedachten. Het ondersteunt de Terror-Management-Theorie, die zegt dat mensen cultuur en hun gevoel van eigenwaarde ontlenen aan hun eigen sterfelijkheid.

Het onderzoek staat in het vakblad Humor.