De dokter maakt vrijgevig


Een behandeling ondergaan, zorgt er voor dat we de wereld eventjes door een roze bril zien.

Wetenschappers gebruiken bij hun onderzoek vaak apparatuur waarbij er contact is tussen de proefnemer en proefpersoon. Uit onderzoek blijkt al dat dit soort metingen een onbedoeld neveneffect hebben. Zo laten bloeddruk-metingen andere resultaten zien bij een dokter dan wanneer iemand zijn of haar bloeddruk thuis meet. Dat staat bekend als het ‘Witte Jassen Effect’.

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben nu ontdekt dat het meten van de hartslag nog een effect heeft: het maakt je vrijgeviger.

De onderzoekers vergeleken een groep vrouwelijke studenten die hartslagmetingen ondergingen met een groep vrouwelijke studenten die dit niet ondergingen.

Foto: © Lisa F. Young | Dreamstime.com.
Vervolgens werd hun vertrouwen gemeten. Dat gebeurde met de zogenaamde ‘trust-game’. Dit spel, waarbij proefpersonen kiezen hoeveel geld zij aan een vreemde willen geven, is een veelgebruikt instrument om vast te stellen hoeveel vertrouwen iemand heeft.

Uit het onderzoek bleek dat vrouwen wiens hartslag werd gemeten 88 procent van hun geld gaven aan de ander, terwijl dit percentage beduidend lager was voor vrouwen wiens hartslag niet werd gemeten (58 procent). Ook bleek uit een vragenlijst dat mensen meer vertrouwen hebben in een vreemde als hun hartslag wordt gemeten. De verklaring van de onderzoekers is dat de zorgzaamheid die mensen in een situatie met enige spanning en ongemak – zoals een hartslagmeting – ervaren, een stimulans is voor vertrouwen – niet alleen naar de proefleider maar ook naar derden.

Hoe komt dit? Uit ander onderzoek blijkt dat aanraking op zich mensen kan aanzetten tot vrijgevigheid: serveersters in de VS krijgen meer fooi als ze de klant op de schouder of arm licht aanraken. Ook maakt het lichaam in sommige spannende situaties een hormoon aan dat vrijgevigheid stimuleert. Speelt dat hier ook een rol? Daarvoor moeten de onderzoekers verder experimenteren.

Follow Faqtman on Twitter