De 100 meter kan in 9,36


Drievoudig Olympisch kampioen Usain Bolt wil in Londen de 100 meter sprint in 9,4 seconden lopen. Twee Tilburgse econometristen berekenden echter dat het kan in 9,36 seconden. John Einmahl en Sander Smeets komen tot die conclusie op basis van de extreme-waardentheorie. Die toont aan dat de mensheid in rap tempo sneller wordt.

De econometristen analyseerden de persoonlijke records van de beste mannelijke atleten tussen januari 1991 en juli 2012. Elke atleet kwam maar één keer voor in de analyse. Tijden van voor 1991 namen ze niet mee vanwege de toen nog gebrekkige dopingcontroles. De tijden van de mannen variëren van 9,58 tot 10,30 seconden.

Usain Bolt en de formule van de extreme waarden theorie. Foto Bolt: Brunel University.

Extreme-waardentheorie is een formule uit de statistiek die de kans op extreme gebeurtenissen (die per definitie niet veel voorkomen) berekent aan de hand van informatie over minder extreme gebeurtenissen. Met genoeg data kun je zelfs voorspellingen doen over gebeurtenissen die zo weinig voorkomen, dat ze nog moeten gebeuren. Zoals in dit geval het nieuwe wereldrecord.

Het wereldrecord 100 meter sprint is al jaren in handen van de Jamaicaan Usain Bolt. In 2009 verbeterde Bolt zijn eigen wereldrecord met 0,11 seconden van 9,69 naar 9,58. Toch wordt het voorspelde ultieme record slechts voor ongeveer een kwart bepaald door die fenomenale prestatie. Ook de nieuwe tijden van andere goede atleten beïnvloeden die verschuiving.

De heren sprinters kunnen in de nabije toekomst 9,36 seconden lopen, schatten de econometristen. Dat is 0,22 sneller dan het huidige wereldrecord. De 9,36 is de meest waarschijnlijke statistische schatting van het ultieme wereldrecord. De werkelijke waarde kan iets afwijken. De snelst mogelijke – maar zeer onwaarschijnlijke – tijd is zelfs 8,98.

Follow Faqtman on Twitter