Dagdromen met een knipoog


Wees gewaarschuwd als iemand met zijn ogen knippert terwijl je je belevenissen deelt: je verhaal is dodelijk saai.

Hij luistert niet!
Hij luistert niet!

Een wetenschapper van de universiteit van Waterloo is er achter gekomen dat mensen duidelijk laten merken dat ze een verhaal saai vinden. Je moet alleen weten waar je op moet letten

Iedereen wist al dat je gedachten heel ergens anders kunnen zitten dan bij het onderwerp van het betoog dat een gesprekspartner staat te houden, maar pas op: je ogen verraden je als je niet luistert. Niet alleen schakelt je lichaam bij een saai verhaal automatisch de delen van je hersenen uit dat de buitenwereld goed in de gaten houdt, ook helpt je lichaam mee om externe prikkels te voorkomen: door je ogen vaker te sluiten.

Dit is gebleken uit een test uitgevoerd door deze knipperprofessor waarbij vijftien proefpersonen werden gevraagd een tekst van een beeldscherm af te lezen. Een sensor hield hun oogbewegingen in de gaten. Op willekeurige momenten ging er klein zoemertje en moesten de lezers vertellen of ze nog steeds aan het lezen waren of dat ze aan andere dingen dachten.

Hieruit bleek dat mensen die niet met de tekst bezig waren, vaker knipperden. Je hersenen wordt meer rust gegund door je ogen te sluiten komt er immers minder informatie binnen. Je kan volgens de professoren dus niet zomaar je gedachten laten dwalen door je hersenen instructies te geven, je hebt hulp van je ogen nodig.

Foto: Flickr