Cultuur beïnvloedt visie op dood


Aziaten en Europese Amerikanen gaan anders met sterfelijkheid om, beweren Amerikaanse wetenschappers.

Wanneer ga ik dood? Hoe zal het voelen om te sterven? Zal ik een lang ziektebed hebben of gaat het lichtje in een keer uit? Wie zullen er op mijn begrafenis zijn? En wat gebeurt er allemaal met de wereld als ik er niet meer ben? Nadenken over de dood kan beangstigend zijn. Voor dat inzicht hebben we geen wetenschap nodig

Wetenschappers hebben wel veelvuldig onderzoek gedaan naar doodsangst. Zo toonden ze eerder aan dat mannen die geconfronteerd worden met hun sterfelijkheid meer oog hebben voor sexy vrouwen. Ook zouden mensen die stilstaan bij de dood andere mensen naar beneden halen die ‘anders’ zijn, of zichzelf distantiëren van onschuldige slachtoffers (Hij zal het zelf wel hebben uitgelokt, denken als iemand in elkaar is geslagen).

Blanke Amerikanen worden hard en asociaal als ze worden geconfronteerd met hun doodsangst, terwijl Aziaten juist verbinding zoeken

Cultureel psycholoog Christine Ma-Kellams van de Universiteit van Californië Santa Barbara was benieuwd of mensen van verschillende culturen op dezelfde manier reageren als ze moeten nadenken over de dood.

Aziatische Amerikanen en Europese Amerikanen moesten gedachtes opschrijven die in hun opkwamen als ze aan hun eigen dood dachten. Vervolgens kregen ze een verhaal van een prostitue voorgelegd en moesten ze bepalen wat voor straf deze vrouw zou krijgen. Europese Amerikanen waren harder ten opzichte van de prostituee dan mensen in een controlegroep. Aziatische Amerikanen waren daarentegen een stuk milder ten opzichte van de prostituee.

In een tweede experiment werd een vergelijkbaar resultaat gevonden. Proefpersonen kregen een verhaal voorgelegd van een universiteitsmedewerker die gewond was geraakt bij een ongeluk. De Europese Amerikanen gaven deze universiteitsmedewerker eerder de schuld van het ongeval als ze hadden nagedacht over hun sterfelijkheid dan de Aziatische Amerikanen.

Kortom: Aziaten gaan op zoek naar verbinding, sociale steun en contact met anderen, terwijl Europese Amerikanen veel harder en asocialer worden. Zal dit iets te maken hebben met het taboe dat er in het Westen nog steeds ligt op de dood?

Bron: Psychological Science. Foto: Alexey Romanov, Dreamstime