Chip geeft vol gevoel


Een probleem voor veel mensen is dat ze blijven eten als ze vol zijn. Is nu oplossing voor.

Sommige mensen hebben het al na drie happen, anderen kunnen kilo’s eten en het nooit krijgen: het gevoel dat je vol bent. Vooral die laatste groep loopt het risico om dik te worden, doordat het lichaam geen seintje geeft dat er genoeg is gegeten, blijven ze maar happen nemen.

Een Amerikaans bedrijf heeft daar wat op bedacht, de gastrische pacemaker. Deze chip wordt via een eenvoudige procedure in je maag ge├»mplanteerd. Daar wacht het tot er eten in het maagsap plonst. De chip meet hoeveel eten dat is en geeft na een paar happen een stroomstootje richting de maagzenuw. Die registreert dat als ‘de maag is vol’ en geeft dat signaal door aan de hersenen.

Proefpersonen die de chip hebben uitgeprobeerd verloren in een jaar 22 procent lichaamsgewicht, vergelijkbaar met een maagverkleining. Doordat ze zich snel vol voelden, aten ze veel minder. De chip bevat bovendien een gyroscoop die bijhoudt hoeveel de drager beweegt. Zo kan een arts via een radioverbinding zien of iemand wel sport.

De chip wordt vanaf deze week gebruikt in ziekenhuizen in Spanje, Duitsland en Groot-Brittanni├ź. Voor Nederland zijn voorlopig nog geen plannen, maar bij succes in Duitsland komt de vol-chip ongetwijfeld ook hierheen.

Follow Faqtman on Twitter