Chinezen steeds dikker


dikke boeddha

Een op de drie inwoners is zwaarlijvig, één op de zeven heeft obesitas. Nee, deze cijfers komen niet uit de Verenigde Staten, maar zijn afkomstig uit een provincie in het noordoosten van China. De Chinezen worden steeds dikker. De snelle economische ontwikkeling van het land brengt niet alleen positieve veranderingen mee. In de dichtbevolkte provincie Jilin in het noordoosten van het land, explodeert volgens een nieuwe studie van de lokale universiteit het aantal mensen met overgewicht. Ze publiceren daarover in het British Medical Journal.

De universiteit onderzocht 21.000 willekeurig gekozen personen van 18 tot 79 jaar. Voor de evaluatie werd de body mass index (BMI) aangepast aan het Chinese postuur. Dat wil zeggen dat mensen eerder in aanmerking komen voor het predicaat overgewicht. Op deze schaal had 32,3 procent van de proefpersonen last van overgewicht en 14,6 procent obesitas.

De oorzaken kunnen de onderzoekers ook aanwijzen. De mensen van Jilin drinken sinds een paar jaar meer alcohol dan vroeger, toen het een luxe was. Ze consumeren ook meer vlees en ze slapen minder. Alleen fanatieke rokers konden hun figuur houden, maar zij hebben bijna allemaal last van andere gezondheidsproblemen. Opmerkelijk is dat vooral het huwelijk dik maakt. Zodra het jawoord is gegeven, neemt de omvang van het middel toe.

En de onderzoekers zagen nog een piek in hun statistieken. Ook als een huwelijk eindigt – en dat gebeurt steeds vaker in China – worden de exen dikker. Schijnbaar gaan de mensen van Jilin ook aan de diepvriespizza als het uitgaat.