Chinees plantje helpt tegen kanker


De naam is moeilijk uit te spreken, maar jiaogulan kon wel eens het volgende ‘supervoedsel’ worden waar veel mensen achter aan hollen. Het is een klimplant die in zuidelijk China en Vietnam voorkomt en die daar al eeuwen wordt gebruikt als een ontstekingsremmer. Maar de plant heeft nog een geneeskrachtige werking: kankercellen kunnen er slecht tegen.

Chinese onderzoekers hebben een extract van het plantje in het laboratorium getest op tumoren uit de endeldarm. De werkzame stof in jiaogulan vernietigde de interne structuur van die tumoren en zorgde dat het lichaam ze makkelijker kon bestrijden. Ook wordt de migratie van cellen door het lichaam verhinderd. Deze stof heeft de wat makkelijkere naam Gyp gekregen.

De onderzoekers, van Shaanxi Normal University in Xi’an, denken dat Gyp een belangrijke rol kan gaan spelen bij de behandeling van endeldarmkanker. Dat is een van de meest voorkomende kankersoorten. De Chinezen hebben ontdekt dat de kankercellen dankzij Gyp een versneld verouderingsproces doormaken, waardoor het lichaam zelf er tegen kan gaan strijden.

Hoe en waarom de werkzame stoffen in het jiaogulan plantje dat doet, is de Chinezen nog niet helemaal duidelijk, maar dat het gebeurt, hebben ze door hun microscopen kunnen waarnemen, schrijven ze in de wetenschappelijke database PlosOne.