China wil belangrijkste ruimtevaartnatie worden


Terwijl Nasa en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA hun plannen voor bemande ruimtevaart flink terugschroeven, doet China er een schepje bovenop. Vorige week maakte Beijing het vijfjarenplan voor de ruimtevaart bekend.

Lancering van de Chinese Chang'e satelliet.
Dat plan ademt een grote ambitie en maakt China in potentie de belangrijkste ruimtevaartnatie.

Zo begint China met het plannen van een eigen ruimtestation. Dat moet in 2020 in een baan om de aarde zijn, niet toevallig het jaar dat de geplande werkzaamheden van het internationale ruimtestation ISS voorbij zijn. Ook staat in het plan het voornemen om een bemande missie naar de maan te sturen. Vanaf 2040 staat een bemande reis naar Mars gepland.

China was na de Verenigde Staten en de Sovjet Unie het derde land dat een mens de ruimte in stuurde. Afgelopen november wisten ze voor het eerst twee ruimtevaartuigen buiten de dampkring met elkaar te koppelen.

Beijing wil echter vooral geld verdienen aan het ruimtevaartprogramma, zo moeten de experimenten in het ruimtestation patenten opleveren en daarmee harde munten. Dergelijke voorwaarden zijn in de westerse ruimtevaart nooit echt gesteld.

Follow Faqtman on Twitter