Chimpansees houden van alchol


Een week nadat naar buiten kwam dat chimpansees dol zijn op gekookt voedsel, is er weer nieuws over deze apensoort. Ze zijn ook dol op een borrel. Na een 17 jaar durend onderzoek van een chimpansee-kolonie in het Afrikaanse Guinee weten biologen van Oxford Brookes University (GB) het zeker: chimps weten alcohol te vinden en te consumeren.

Wat ze observeerden, was dat de chimpansees bladeren in hun mond namen en die kauwden tot er een soort sponzige massa ontstond. Die massa staken ze in kopjes die de lokale mensen aan raffiapalmen vastmaken om het sap van deze bomen op te vangen. Dit sap fermenteert snel en bevat na een paar dagen al een paar procent alcohol.

De chimps weten welk sap de alcohol bevat en met het sponsje hebben ze het gereedschap om het sap te drinken. Dat is volgens de biologen een aanwijzing dat ze in een ver stadium van evolutie zitten, het gebruik van gereedschap is een teken van intelligentie.

De chimps zijn niet de enigen met een liefde voor een drankje. Elanden in Scandinaviƫ eten besjes waar ze dronken van worden; op het Caribische eiland Saint Kitts stelen apen geregeld drankjes van toeristen.

Het onderzoek – waarin ook wordt geconstateerd dat het voornamelijk mannetjes zijn die drinken – is gepubliceerd in Royal Society Open Science.