Cambridge opent ‘Terminator centrum’


Wij zijn machines de baas. Maar voor hoe lang nog? Aan de universiteit van Cambridge (GB) wordt een nieuw onderzoekscentrum geopend, het heet Centre for the Study of Existential Risk (CSER), maar in de volksmond wordt het al het Terminator centrum genoemd. Want hier gaan wetenschappers onderzoeken of en wanneer machines de mens de baas zouden kunnen worden.

Een van de oprichters is Martin Rees, de hoogste sterrenkundige in Groot Brittanniƫ en schrijver van het boek Our Last Century. Daarin beschrijft hij de ondergang van het menselijk ras door dolgedraaide machines.

De angst dat machines uiteindelijk de mens kunnen overheersen is ongeveer een halve eeuw oud. In de jaren zestig publiceerde het vakblad New Scientist al een artikel waarin werd voorspeld dat binnen een eeuw een machine zou worden gebouwd die slimmer was dan een mens. Wat zou die machine weerhouden van een machtsgreep?

Op die vraag hopen ze in Cambridge antwoord te gaan geven. En – hopelijk – ook wat de mensheid hiertegen zou kunnen doen.

Follow Faqtman on Twitter