Buitenaardsen vinden door licht


India 's nachts. Zelfs buitenaardsen kunnen deze lichtjes zien.

We zoeken verkeerd. Fout. Helemaal in de verkeerde richting. Sinds jaar en dag staan de radiotelescopen van Seti klaar om een signaal van een buitenaardse beschaving te horen. En dat terwijl we juist moeten kijken of we buitenaardse samenlevingen kunnen zien.

Dat zeggen twee Amerikaanse wetenschappers. Ze deden onderzoek naar wat de meest duidelijke signalen zouden zijn die buitenaardse wezens zouden afgeven. Om dat te ontdekken keken ze eerst naar de aarde. Sinds anderhalve eeuw gebruiken we radio en (later) televisie. Die signalen verdwijnen in de ruimte en zouden kunnen worden opgepikt door een wezen op een andere planeet met een antenne. Daarom luisteren wij ook of we radiosignalen uit de ruimte oppikken.

Maar co-auteurs Abraham Loeb en Edwin Turner ontdekten dat radiosignalen al snel heel zwak worden. Bovendien gebruiken we voor lange afstanden steeds minder radio en steeds meer kabels. De kans dat onze radiosignalen ooit op Alfa Centauri opgepikt worden is zeer klein.

Wat ze op een verre planeet wel zouden kunnen zien, is ons licht. Kunstlicht beslaat een ander deel van het spectrum dan licht van sterren als onze zon. Kijk van grote afstand met gevoelige apparatuur naar onze planeet en het zal je opvallen dat het een bron is van vreemde straling.

Zo zouden wij ook de ruimte in moeten kijken. Is er ergens een planeet te ontdekken waarop kunstlicht wordt gemaakt? Tien tegen één dat daar dan een stel groene mannetjes bij een schemerlamp een boekje zit te lezen.

Tussen Kerstmis en Oud en Nieuw is de redactie van Faqt gesloten. In die periode tonen we de beste verhalen van het afgelopen jaar. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 3 november.

Follow Faqtman on Twitter