Botswanese humor: Bosjesmannen met zwembandjes


Zal binnenkort de eerste oorlog over water worden gevoerd? In Botswana is H2O al een groot strijdpunt voor de Bosjesmannen.

Letthem Drinkbeer, de Botswanese minister van Welzijn, is van plan aan om alle Bosjesmannen in zijn land zwembandjes te geven. Waarom? ‘Voor het geval ze in het zwembad vallen, als ze proberen eruit te drinken.’

Overal in Botswana worden hotels geopend met zwembaden, maar de Bosjesmannen wordt de toegang tot hun bronnen ontzegd. In plaats daarvan moeten ze naar reservaten, ver van waar ze wonen.

Bosjesman uit Botswana (zonder zwembandjes).
Bosjesman uit Botswana (zonder zwembandjes). Foto: Survival International

Drinkbeer zei: ‘Dit plan laat zien hoezeer we betrokken zijn bij het welzijn van de Bosjesmannen. Tegen degenen die het om de één of andere reden immoreel vinden dat we lodges voor toeristen bouwen in de Kalahari terwijl we Bosjesmannen niet toestaan om hun waterput te gebruiken, zeg ik “ziet u dan liever dat uw toeristen er bezweet bij lopen?” Uiteraard moeten ze zich kunnen opfrissen in een zwembad na een dag hard werken tijdens hun safari.

‘Maar natuurlijk willen we niet dat dorstige Bosjesmannen die misschien proberen binnen te komen, erin vallen en verdrinken. Dus ons nieuwe plan is, om ze allemaal de benodigde zwembandjes te geven die ze altijd moeten dragen. En wat ze al lang door zouden moeten hebben, is dat ze beter terug kunnen gaan naar de herhuisvestingkampen, waar geen gebrek is aan zelfgestookte en andere alcoholische dranken om hun dorst te lessen, in plaats van dat ze op hun “voorouderlijk land” in de Kalahari blijven wonen.’

De perssecretaris van de president, Jeff Ramsay, verklaarde: ‘Ik hoop dat al die buitenlanders die zeggen dat ze om de Bosjesmannen geven, nu hun mond houden. En als we een Bosjesman zien die zonder zijn zwembandjes rondzwerft, dan pakken we hem op.’

Uit Wikipedia:

De San of Bosjesmannen is een verzamelnaam voor verschillende bevolkingsgroepen in zuidelijk Afrika, Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Angola. Ze behoren tot de Khoisan-groep en zijn verwant aan de Khoikhoi.

Ze spreken aan elkaar verwante Khoisan-talen of kliktalen. Bushmen en Basarwa zijn andere aanduidingen voor de San. Ze hebben voor zichzelf echter geen collectieve naam. Ze kennen een gebarentaal die wordt gebruikt voor de jacht.