Botox tegen reuzengroei


Jaws (Richard Kiel) vecht tegen James Bond.

Normale carrières zijn voor mensen met de ziekte acromegalie vaak niet weggelegd. Ze worden meestal entertainer of acteur, zoals Richard Kiel (‘Jaws’ in de James Bond films) of Carel Struycken (‘Lurch’ in The Adams Familly). Met hun gigantische lijven, handen als kolenschoppen en brede hoofden zijn ze dan ook indrukwekkend.

De ziekte wordt veroorzaakt door overproductie van het groeihormoon somatotropine, waardoor mensen met acromegalie blijven groeien. Vooral hun handen, kaak, voeten en neus kunnen daardoor gigantische proporties aannemen.

Maar wellicht is er een medicijn gevonden tegen deze ziekte. Het is een middel dat al jaren op de markt is: Botox. Dit middel helpt niet alleen tegen rimpeltjes door gezichtsspieren te verdoven, bij muizen blijkt het een effectief middel tegen de uitwassen van acromegalie. Onderzoekers van de universiteit van Genève spoten bij kleine muisjes Botox rechtstreeks in de cellen die de groeihormonen produceren. Die raakten daardoor verlamd en stopten de aanmaak.

De botten en organen van de ingespoten muisjes waren kleiner dan bij onbehandelde soortgenoten. Verder groeiden de muizen normaal, zo schrijven de Zwitsers in het vakblad Journal of Clinical Investigation. Ze willen onderzoeken of botox ook kan helpen bij andere ziektes waarbij te veel hormonen worden aangemaakt.

Follow Faqtman on Twitter