Boek of e-book?


Een boek of e-book – welke van de twee biedt meer comfort? Wetenschappers komen met een antwoord.

Schrijven met de hand dreigt tot de oude ambachten te gaan behoren. En ook het lezen van boeken en kranten gebeurt steeds vaker digitaal. De ansichtkaart is vervangen door de ecard, het dagboek door de weblog, en het boek door de e-book. Maar wat is eigenlijk de consequentie van deze laatste ontwikkeling? Is het niet beter om tekst gewoon van papier te lezen, in plaats van steeds naar een scherm te moeten staren? Deze vraag stond centraal in een onderzoek dat is uitgevoerd door de Research Unit Media Convergence of Johannes Gutenberg University Mainz (JGU) en de Marketing und Verslagsservice des Buchhandels GmbH.

Sneller maar minder comfortabel!

Wetenschappers onderzochten welke manier van lezen proefpersonen het prettigst vonden: het lezen uit een boek, vanaf een tablet (zoals de iPad), of een e-ink reader?

Hoewel alle proefpersonen aangaven het liefst vanaf papier te lezen, bleek gek genoeg dat tablet’s en e-ink readers feitelijk meer voordeel boden. De proefpersonen lazen in hoger tempo en verwerkten de gelezen informatie sneller. Een ouderwets boek biedt dus meer comfort, maar met een iPad leer je sneller. Wat is belangrijker?

Bron: Universiteit Mainz (2011, October 20). Foto: FHKE