Binnen jaar zombieburger


Binnen een jaar is de wetenschap zo ver dat het vlees kan maken in het lab. Nu nog iemand vinden die het wil eten.

Steeds meer mensen laten vlees staan. Of een paar dagen per week, of helemaal. Alle horrorverhalen over resistente bacteriën in kip en hormonen in je biefstuk zorgen er voor dat vlees uit de gratie raakt. Toch willen maar weinig mensen helemaal van het vlees af.

Is iets op gevonden: vlees uit het laboratorium. Met hulp van een paar stamcellen van bijvoorbeeld een koe – dat zijn cellen die zich tot elke gewenste cel kunnen ontwikkelen – groeien biefstukjes in een schaaltje. Het is echt vlees (geen soja), maar dan door mensen gemaakt. Nederland loopt voorop bij deze ontwikkeling van ‘zombieburgers’.

De universiteit van Maastricht laat in een interview in het blad Scientific American zelfs weten dat het binnen 12 maanden een eerste kunstmatige biefstuk kan produceren. Volgens professor Mark Post, die het project uitvoert, is het grote probleem om iemand te vinden die het eerste bieflapje wil proberen. Waarschijnlijk wordt hij zelf het proefkonijn.

Aan de universiteiten van Maastricht, Eindhoven en Utrecht is al eerder kunstmatig vlees geproduceerd, maar dat was meestal grijs en weinig appetijtelijk. Gelukkig gaat de kennis over dit procedé snel vooruit. Volgens kenners van de wereldvoedselproductie moet dat ook wel, willen we iedereen kunnen blijven voeden.

Behalve voedzaam is de zombieburger ook groen. Er is 98 procent minder land en 35 tot 60 proces minder energie voor nodig om te produceren. Kunstvlees produceert tot 90 procent minder broeikasgas. En uiteraard minder dierenleed.

Follow Faqtman on Twitter