Bijna derde werkdag gaat op aan e-mail


Moderne kantoormensen spenderen 28 procent van hun tijd aan het ophalen, sorteren, lezen en schrijven van e-mail. Wat een tijdsbesparende technologie had moeten worden, slokt nu 50 werkdagen van ieder jaar op. Tot die conclusie komt het McKinsey Global Institute na een groot internationaal onderzoek in onder meer Rusland, de Verenigde Staten en Nederland. Slechts 14 procent gaat op aan overleg met collega’s.

Sterk in opkomst zijn sociale netwerken als Facebook. Wereldwijd zijn daarop 1,5 miljard mensen actief; 80 procent gebruikt deze technologie dagelijks. Ook het bedrijfsleven heeft sociale netwerken ontdekt, 70 procent van de ondernemingen gebruikt ze, waarbij 90 procent aangeeft er voordeel bij te hebben.

Al deze technologie zorgt er bovendien voor dat de werkdag langer duurt. Doordat we al in de trein of de file naar werk e-mail checken, begint het werk eerder. Op weg naar huis of zelfs voor de buis blijven de mailtjes binnenstromen, zodat we ook daar niet echt kunnen ontspannen, blijkt uit ander onderzoek. Dat is slecht voor de gezondheid.

Follow Faqtman on Twitter