Bijen met nummerborden


bij met nummerbord

In Londen vliegen vanaf vandaag bijen met nummerborden op hun rug. Ze zijn onderdeel van een project van de Queen Mary University om na te gaan wat de stad met bijen doet. De universiteit hoopt dat mensen zullen melden als ze een bij of hommel met een nummertje op de rug in hun tuin aantreffen. Ze horen dan ook graag welke bloemen de bij bezocht.

De afgelopen decennia is het aantal bijen en hommels sterk verminderd. Vooral in stedelijke gebieden loopt het aantal terug. De oorzaak is onbekend, sommige wetenschappers denken aan elektromagnetische straling, anderen vermoeden dat geluid of luchtkwaliteit een oorzaak kan zijn. Door de bijen in hartje Londen los te laten, hopen de onderzoekers meer te leren over de combinatie bij en stad.

De nummerborden moeten Londenaren ook leren de bijen als individuen te zien. Biologen van de universiteit hopen dat mensen een relatie opbouwen met ‘hun’ bij in de tuin. Komt een beestje steeds terug, dan doe je als tuinier schijnbaar iets goeds. Wellicht kun je meer bloemen planten die bijen lekker vinden en zo de populatie helpen.

Klinkt idealistisch? Misschien. Daarom is er ook een wedstrijd georganiseerd. Je kunt 100 pond winnen als je een foto van een bij met een nummerbord maakt. Zo hopen de biologen veel informatie te verzamelen over hun individualistische bijen.