Bewoonbare planeet ontdekt?


Vandaag is er een planeet ontdekt die bewoonbaar zou kunnen zijn. Bestaat er een tweede aarde?

De planeet die de Amerikaanse astronomen ontdekt hebben luistert naar de naam Gliese 581g. Gliese 581g zou een rotsachtige planeet zijn waar de temperatuur tussen de -31 en -12 graden is. Eén kant van de planeet staat altijd naar de ster Gliese 581 toe, waardoor het daar altijd warm is. Aan de ‘donkere kant’ is het ijskoud. Eén van de onderzoekers zegt in ieder geval dat de kans op leven op Gliese 581g ‘100 procent’ is.

Gliese 581
Elke nieuwe planeet levert weer mooie plaatjes op: hoe zou de planeet er uit kunnen zien? Foto: Mulberry24

In dit zonnestelsel zijn in het verleden wel meer interessante planeten gevonden. Gliese 581g is vooral opvallend omdat hij duidelijk in de ‘Goldilocks-zone’ valt: niet te dicht bij de ster, niet te ver; niet te warm, niet te koud, maar precies goed. Daardoor zou er vloeibaar water aanwezig kunnen zijn, waardoor er leven kan ontstaan. Vorig jaar bleek hetzelfde te gelden voor Gliese 581d. Andere planeten komen vooralsnog een stuk minder dicht in de buurt.

Of er op dit soort planeten ook echt buitenaards leven te vinden is, is nog maar de vraag. Het heelal is zo groot dat er in principe miljarden zonnestelsels als Gliese 581 zouden moeten bestaan. Je kunt dan aannemen dat er meerdere planeten zoals de aarde bestaan, waar zich uiteindelijk leven zou kunnen ontwikkelen. Hier hebben we alleen nog niets van kunnen zien.

Ook op Gliese 581g kunnen we de komende tijd niet kijken of er echt leven is. De planeet ligt 20 lichtjaar verwijderd van de aarde en reisjes naar andere sterrenstelsels zitten er voorlopig niet in.

Statistisch gezien zouden we overigens in mei 2011 een nieuwe aarde moeten ontdekken.

Foto: Mulberry24