‘Bewoonbare planeet’ is hel


Proxima B

Proxima B leek lange tijd de perfecte plek om buitenaards leven te vinden. De planeet ligt maar 4,2 lichtjaren van de aarde en draait om een rode dwergster. Bovendien is er zuurstof en waarschijnlijk water aanwezig, wat een atmosfeer zou kunnen betekenen. Als we een beetje ons best doen, zouden we de planeet voor het einde van de eeuw kunnen bezoeken. Er werden zelfs al afbeeldingen gemaakt wat we daar aan zouden kunnen treffen (foto).

Maar Nasa zegt dat we de slingers weer op kunnen bergen, Proxima B blijkt helemaal niet zo’n prettige plek als eerst werd gedacht. De rode dwerg die de planeet van licht voorziet, kent gewelddadige uitbarstingen, waarbij gloeiend hete vlammen van ultraviolette straling richting het oppervlak van Proxima B worden gezonden. Een zo’n vlam kan de hele atmosfeer van de planeet in de fik zetten, geen goed vooruitzicht voor leven.

De conclusie van Nasa zet de hele reeks aan ‘bewoonbare planeten’ die de afgelopen jaren zijn ontdekt in een ander daglicht. Voor een planeet om bewoonbaar te zijn, is meer nodig dan een bepaalde afstand tot een ster en de mogelijkheid van een atmosfeer met water en zuurstof. Zo kunnen alle planeten die rond rode dwergsterren draaien waarschijnlijk worden afgeschreven. Omdat deze sterren minder energie afgeven, moeten planeten er dichter omheen draaien om voldoende warmte te krijgen. En dat verhoogt weer het risico van een brandende atmosfeer.