Betalen om te stoppen met roken


roken

Artsen willen graag dat mensen ophouden met roken. Dat is slecht voor hart en bloedvaten, het versnelt veroudering en verhoogt de kans op longkanker dramatisch. Dus schrijven ze therapie voor, of delen ze nicotinepleisters uit. Maar nieuw Zwitsers onderzoek, uitgevoerd door de universiteit van Genève, toont aan dat ze nog een manier hebben om mensen van de peuken af te houden: geld uitdelen.

Mensen betalen om op te houden met roken, werkt net zo goed als pleisters of intensieve therapie, schrijven de Zwitsers in het Journal of the American College of Cardiology.

De Zwitsers experimenteerden op 800 rokers uit het gewest Genève met een jaarinkomen onder de 46.000 euro. De helft van de groep werd gevraagd zonder hulp op te houden met roken. De andere helft kreeg hetzelfde verzoek, maar ontving na een week voor iedere maand zonder sigaretten een voucher van een supermarktketen. Hoe langer ze stopten, hoe hoger het bedrag op die voucher. Na 6 maanden was het bedrag opgelopen tot 1.380 euro per maand. Daarna stopten de betalingen.

Om te zorgen dat niemand de wetenschappers kon belazeren, werd via biomedische weg de waarde van nicotine in hun bloed gemeten. Na 18 maanden werden de proefpersonen nog eens ondervraagd en onderzocht.

Van de mensen die werden betaald, was 55 procent na drie maanden rookvrij; bij de controlegroep was dat maar 12 procent gelukt. Na een half jaar, waren de percentages 45 tegen 11 procent.

Interessant is wat er daarna gebeurde. Op 18 maanden na het begin van het experiment was nog maar 9,5 procent van de betaalde stoppers rookvrij. Zonder financiële beloning begonnen veel mensen een jaar na hun stoppoging dus opnieuw met roken. Van de controlegroep rookte echter 96,3 procent weer, wat toch betekent dat betalen een goed idee is.

Bij nicotinepleisters en therapie halen rokers eenzelfde succespercentage, dus wellicht moet de overweging zijn wat het goedkoopste is.