Nieuws

Belletjes bevatten smaak van champagne


Champagne en andere mousserende wijnen staan bekend om hun belletjes. Die zijn niet alleen mooi om te zien, ze bevatten ook de meeste smaak.

Tot die conclusie zijn Franse – wie anders – wetenschappers gekomen na onderzoek van champagne. Medewerkers van de universiteit van Reims, midden in het Champagnegebied, onderwierpen flessen met bubbeltjeswijn aan een ultra-hoge resolutie spectrograaf, een machine die kan zien uit welke chemische stoffen iets betstaat.

Tot hun verbazing waren vooral de belletjes voorzien van de stoffen die champagne haar smaak en geur geeft. Er zat tot dertig keer meer smaakstoffen in dan in de rest van de drank. Daarom smaakt champagne die een nacht open heeft gestaan ook zo laf: de smaak is er letterlijk uit vervlogen.

De onderzoekers raden champagnedrinkers aan om de drank vooral uit hoge fluten te drinken. Die produceren meer belletjes en houden de belletjes bovendien langer vast. Daardoor blijft de smaak beter behouden.

bron.

Geen champagne, wel belletjes. Foto: In Veritas Lux

Geen champagne, wel belletjes. Foto: In Veritas Lux