Nieuws

Bellen hetzelfde als drinken


Je mag in Nederland rijden als je een glaasje op hebt. Zo lang je maar minder dan 0,5 milligram alcohol per milliliter bloed hebt, kun je volgens de wet gewoon achter het stuur. Toch mag je niet bellen met een telefoon in je hand en rijden. En dat is gek, zeggen onderzoekers van de universiteit van Barcelona (Spanje).

Ze keken met hulp van een simulator naar de overeenkomsten tussen drinken en bellen en kwamen er achter dat het een groot verschil maakt hoe moeilijk het gesprek is dat je voert. Gaat het over koetjes en kalfjes, dan is je concentratie vergelijkbaar met 0,4 milligram alcohol per milliliter bloed. Maar moet je je concentreren op het gesprek, dan schiet het alcohol equivalent omhoog naar 0,7, zelfs als je hands-free belt.

Daarmee kom je boven de wettelijke limiet. Een sms lezen of sturen staat volgens de onderzoekers gelijk aan stomdronken achter het stuur zitten. Een ongeluk is slechts een kwestie van tijd.

Om te meten of iemand wel mag rijden na een avondje stappen, gebruikt de politie ademanalyse. Om te meten hoe moeilijk een gesprek is, kan nog niet worden nagegaan. Jammer, zeggen de Spanjaarden, een makkelijk telefoontje is even ongevaarlijk als één pilsje voor het rijden.