Bacterieremmende zeep goed voor bacteriën


De stof triclosan komt in heel veel zeep, tandpasta en deodorant voor. Het doodt bacteriën en is dus een ideaal ingrediënt om toe te voegen voor hygiëne. Of toch niet? Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de stof bepaalde bacteriën – het type waar je echt doodziek van kan worden – juist lijkt te laten groeien.

Staphylococcus aureus is een bacterie die veel mensen van nature bij zich dragen. Op momenten dat je afweersysteem een beetje zwak is, slaat het toe. Het kan dan long- en blaasontsteking veroorzaken of een wond laten etteren. Deze bacterie is vooral gevaarlijk voor mensen die net een operatie hebben gehad.

Deze bacterie lijkt meer voor te komen bij mensen die hun handen geregeld wassen met een zeep die triclosan bevat. Onderzoekers van de University of Michigan lieten een groep proefmensen gedurende een periode zeep met triclosan gebruiken, een ander deel mocht dat juist niet doen. Vervolgens werd met een wattenstaafje een beetje snot uit de neus gehaald.

Bij de mensen die hun handen met een zeep zonder triclosan hadden gewassen, had een derde Staphylococcus aureus in de neus, een normale score. Bij de mensen die wel met de bacteriedodende stof hadden gewassen, had twee derde deze ziekmakers in de neus.

Daarom concluderen de onderzoekers heel voorzichtig dat deze bacterieremmende stof de aanwezigheid van bepaalde bacteriën juist bevordert. Ze onderstrepen echter dat ze een kleine test hebben gedaan en dat het experiment met honderden (in plaats van tientallen) proefpersonen moet worden nagedaan.

Het onderzoek is verschenen in het vakblad Mbio.