Baby’s herkennen onrecht


Wat is eerlijk en wat is oneerlijk? Baby’s weten het verschil al als ze 15 maanden oud zijn, dat ontdekten wetenschappers van de Universiteit van Washington. Onderzoekster en ontwikkelingspsychologe Jessica Sommerville zette 47 kinderen voor de tv en beoordeelde hun reacties op korte video’s, over haar bevindingen schreef ze in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE.

Foto: by Robert R Gigliotti, RRGPhotography.com via Flickr.com

In het experiment kregen alle baby’s twee korte filmpjes te zien. In de eerste zagen de kijkbuiskinderen hoe crackers oneerlijk verdeeld werden tussen twee personen en in de tweede werd een kan melk eerlijk uitgeschonken. De onderzoekers merkten dat de baby’s langer keken wanneer het eten oneerlijk verdeeld werd. Sommerville legt uit: “Baby’s kijken langer wanneer ze verbaasd zijn. De baby’s verwachten een eerlijke verdeling en ze waren duidelijk verbaasd toen het eten niet eerlijk werd verdeeld.” De onderzoekster denkt dat de kleintjes het verschil tussen goed en fout hebben opgepikt door te observeren hoe anderen met elkaar omgaan.

Na het video-onderzoek moesten de kinderen een favoriet stuk speelgoed kiezen om mee te spelen. Niet veel later kwam een onbekende vragen of ze samen met het speelgoed mochten spelen, bijna twee derde van de kinderen vond dit geen probleem. Er was wel een verband te zien tussen de reacties op de video en de bereidheid om het speelgoed te delen: hoe langer de baby vol verbazing naar de ‘oneerlijke’ video had gekeken, hoe groter de kans was dat hij of zij het speelgoed wilde delen. Sommerville: “Dit onderzoek toont aan dat er op zeer jonge leeftijd al verschil in altruïsme te zien is.”

Follow Faqtman on Twitter