Australië bijna vrij van baarmoederhalskanker


australie baarmoederhalskanker vrij

Australië zal waarschijnlijk het eerste land worden waar baarmoederhalskanker niet meer voorkomt. Als de afname van het aantal gevallen zo doorgaat, zal de ziekte over twee jaar in de kwalificatie ‘uiterst zeldzaam’ vallen. Helemaal uitbannen zal niet gebeuren, denken de medische wetenschappers van de Cancer Council NSW, dat met de aankondiging komt.

De reden is dat Australië al sinds het begin van de jaren negentig een uitgebreid systeem van regelmatige uitstrijkjes onder meisjes en vrouwen introduceerde. Vanaf hun achttiende konden vrouwen zich eens per twee jaar laten controleren. Daarmee is baarmoederhalskanker vroeg op te sporen.

Maar de echt grote afname begon in 2007, toen vaccinaties tegen het HPV virus werden geïntroduceerd. In tegenstelling tot andere landen was de opkomst in Australië groot en bleef groot, rond de 80 procent. In 2013 werd de vaccinatie aan jongens ter beschikking gesteld, ook daar was de opkomst hoog.

In een eerdere studie bleek al dat het aantal genitale wratten in Australië extreem is afgenomen, wat samenhangt met het risico op baarmoederhalskanker. Het vertaalt zich nu naar veel minder kankergevallen, slechts 6 op 100.000 mensen. In 2034 zal het zijn gedaald naar minder dan 1 per 100.000. Daarmee is de ziekte zo goed uitgeroeid. De zeldzame gevallen van baarmoederhalskanker die dan nog voorkomen, zijn niet het gevolg van het HPV virus.

Baarmoederhalskanker is de vierde vorm van kanker bij vrouwen in westerse landen. Zo’n 99 procent wordt veroorzaakt door het HPV virus. Het aantal vrouwen dat er aan overlijdt is hoog, omdat de symptomen pas laat zichtbaar zijn. Dan is het meestal te laat om te behandelen. Vaccinatie tegen deze vreselijke ziekte is mogelijk, maar veel vrouwen schrikken daarvoor terug omdat ze cowboyverhalen geloven over bijwerkingen.