‘Sporty’ krab door nieuwe spieren


Het hele jaar lui zijn en dan op een dag 5km onafgebroken zwemmen. Krabben doen het met vernieuwde spieren.

Top athleet
Top athleet

Voor mensen is het nog steeds niet aan te raden maar we weten inmiddels wel hoe krabben het doen: uren zwemmen met een slechte conditie. De rode krabben die op de Christmas eilanden wonen in de Indische oceaan zijn het grootste gedeelte van het jaar ronduit lui te noemen. Maar komen ze eenmaal in beweging dan zwemmen ze zo vijf kilometer. Zonder geoefend te hebben.

Het regenseizoen betekent voor de krabben dat het de hoogste tijd is om naar hun broedplaatsen in zee te gaan. Dit houdt in dat ze ruim 12 uur moeten zwemmen. Wetenschappers vroegen zich af hoe ze dat toch volhouden, na een jaar van lui wachten tot het tijd is.

Professor Steve Morris en zijn collega’s hebben de krabben genetisch onderzocht en kwamen er achter dat de krabben hun spieren kunnen aanpassen. Dit kunnen ze zo snel dat ze van luie krabben, super-athletische snelzwemmers worden. Het grootste gedeelte van het jaar zijn de spieren alleen geschikt voor korte stukjes bewegen, iets wat ze dan slechts 10 minuutjes per dag doen. Maar tijdens het regenseizoen kunnen ze met hun vernieuwde spieren zo een dag lang doorzwemmen.

De professor die het onderzoek was begonnen is in augustus vorig jaar door een auto ongeluk om het leven gekomen, maar dankzij zijn collega’s weten we nu hoe ze dat toch doen, die snelle krabben.

Foto: Flickr