Arme Britten: pond weer niet goed


20 pond

Ze waren vorig jaar zo trots, de Britten. Op het nieuwe biljet van 5 pond, dat zo kunstig in elkaar zat, dat niemand het na kon maken. Een plastic biljet, moderner kon bijna niet. Tot bekend werd dat in ieder biljet een kleine hoeveelheid dierlijk vet zat, om het buigzaam te maken. Vegetariërs, veganisten en hindoe’s kwamen in opstand, ze wilden het biljet niet aanraken.

Dat gaan we de volgende keer anders doen, bedacht de Bank of England. Dus toen het nieuwe biljet van 20 pond moest worden ontworpen, stond vast dat er geen koeienvet meer in verwerkt mocht worden. Toch moet ook dat biljet kunnen buigen, dus er is een vettige substantie nodig. De keuze die de BoE daarop maakte, zorgde opnieuw voor heisa. Het werd namelijk palmolie.

Dit keer is het de milieubeweging die op de achterste poten staat. Palmolie is slecht voor het milieu betogen ze. Landen als Indonesië branden grote hoeveelheden regenwoud af om palmolieplantages te kunnen bouwen. Voor het oogsten van de noten worden kinderen ingezet en er zijn sloten pesticide nodig om ongedierte uit de buurt te houden. Het Wereldnatuurfonds spreekt er schande van.

Dus is de productie van het nieuwe biljet stilgelegd, voor deze goed en wel op gang is gekomen. De bank heeft een rapport besteld waarin op 77 pagina’s wordt uitgelegd dat het allemaal wel meevalt met hoe slecht deze olie voor het milieu is. Maar daarvan lijkt de milieubeweging niet echt onder de indruk. Dus gaan de plannen voor het biljet van 20 voorlopig in de ijskast. Alsof Brexit niet genoeg kopzorgen kost.

Wat dan wel? De Bank of England vraagt het nu aan het grote publiek. Je kunt op de site van de bank aangeven wat je vindt dat wel moet worden gebruikt. Traditionele biljetten bevatten onder andere katoen, wat ook niet echt geweldig is voor het milieu. Misschien alleen munten slaan dan? Enig idee hoe vervuilend het delven van koper is?