Arabische ziekte grijpt om zich heen


In het Midden-Oosten is een epidemie aan de gang. Mers, of het Middle East Respiratory Syndrome heeft nu 212 mensen getroffen; 88 mensen zijn al overleden. Daarmee is de ziekte dodelijker dan Sars. Aanvankelijk maakte de ziekte vooral slachtoffers in Saudi-Arabië, maar nu lijkt zij ook overgesprongen naar Jemen, maakt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend.

Mensen met Mers krijgen ademhalingsmoeilijkheden en ontwikkelen soms nierfalen. De meeste patiënten sterven aan een zeer heftige longontsteking. De grote vraag is hoe de ziekte wordt overgebracht. Lang werd gedacht dat het alleen van mensen op mensen besmettelijk was en dat de bron een medewerker van een luchtvaartmaatschappij was.

De nieuwste theorie is dat de ziekte wordt overgebracht door dromedarissen. Deze dieren worden nog steeds op het hele Arabische schiereiland gebruikt en kunnen enorme afstanden overbruggen. Zij zouden het virus bij zich dragen en zo verschillende steden hebben geïnfecteerd. De WHO probeert nu uit te zoeken of deze theorie klopt.

De grote angst is dat de ziekte een zeer grote stad als Caïro bereikt, of overslaat richting een van de conflictgebieden van het Midden Oosten.