Alcohol schadelijker voor vrouwen


Alcohol is schadelijker voor vrouwen dan voor mannen, concluderen Zweedse onderzoekers.

Alcohol is slechter dan lsd en xtc is al eens eerder aangetoond. Ook zijn wetenschappers erachter gekomen dat ons brein krimpt onder invloed van alcohol. Alle onderzoeken ten spijt: mensen blijven lekker doordrinken, en ook onder jongeren wordt comazuipen steeds populairder. Wetenschappers van de Universiteit van Gotenburg zijn er nu achter gekomen dat alcoholische versnaperingen voor vrouwen nog net iets ongezonder zijn dan voor mannen.

Alle leuke dingen zijn ongezond

Volgens de onderzoekers zou het vrouwenbrein eerder aftakelen onder invloed van bier en wijn dan het mannenbrein. Onderzoekster Kristina Berglund keek naar de hersenfuncties van 42 alcoholisten, van wie een derde uit vrouwen bestond. En wat bleek? Na vier jaar zuipen was het serotoninepeil in het brein van de vrouwelijke proefpersonen gehalveerd. Serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd, maakt blij en energiek, en zorgt ervoor dat je beter om kan gaan met stress. Een lage concentratie van dit hormoon maakt depressief, angstig en kan zelfs zelfmoord in de hand werken. Bij mannen was dezelfde schade pas na twaalf jaar drankmisbruik aangericht.

Stevig zuipen raakt vrouwen dus harder dan mannen, concluderen de onderzoekers. Is dat voor vrouwen een reden om dat roseetje te vervangen door een glas spa, of is dat voor mannen een reden om stug door te zuipen?

Bron: Universiteit Gotenburg. Foto: creatista