Afvallen door betere darmflora


dreamstime_17094507

Sommige mensen kunnen leven op een dieet van friet en cheeseburgers, zonder dat ze een kilo aankomen. Anderen hoeven maar naar een milkshake te kijken en ze hebben een extra gaatje op hun riem nodig. Hoe komt dat? Al heel lang is het vermoeden dat het te maken heeft met onze darmflora. Die zou mede-bepalen hoe gevoelig je bent voor aankomen.

Aan de Zweedse Technische Universiteit Chalmers hebben ze een experiment gedaan om die theorie te testen. Obese mensen met een hoog risico op diabetes werden anderhalve maand op een dieet gezet waarin weinig calorieën zaten en veel eiwitten. Na die zes weken werden ze gewogen. Iedereen was gewicht kwijt geraakt.

Maar de proefpersonen met een lage diversiteit aan darmbacteriën vertoonden een beter metabolisme; hun kans om diabetes te ontwikkelen was duidelijk gezakt. Dat was niet zichtbaar bij mensen met een hoge diversiteit.

Er zijn wel duizend darmbacteriën en de samenstelling daarvan is per individu anders. Schijnbaar zijn er bacteriën die helpen om een goede stofwisseling op gang te brengen. Door die aan mensen te geven, kun je helpen om onder meer diabetes te voorkomen, denken de Zweedse onderzoekers.

Zij hebben ondertussen een bedrijf opgericht dat deze ontdekking commercieel moet exploiteren. Dat kan bijvoorbeeld met het produceren van probiotica, maar ook door het geven van dieet-advies gebaseerd op je darmflora. Het huidige onderzoek staat in het blad Cell.