Ademlucht verraadt actiefilm


bioscoop

Is een film spannend, ontroerend of juist saai? Je kunt het bioscoopbezoekers vragen, maar er is ook een andere methode, door de lucht in de zaal te meten. Dat geeft een bijzonder betrouwbaar beeld van hoe mensen de rolprent beoordelen, beweert de Johannes Gutenberg-Universität in Mainz (Duitsland).

Onderzoekers van deze universiteit hebben de samenstelling van de lucht in een bioscoopzaal (foto) iedere dertig seconden gemeten tijdens de voorstelling van zestien films, waaronder The Hobbitt, The Hunger Games en Walter Mitty. Hun uitkomsten zijn na te lezen in het vakblad Scientific Reports.

In het onderzoeksrapport staat onder andere te lezen dat bij spannende scènes de aandelen kooldioxide, aceton en isopreen omhoog gingen. Deze stoffen worden meer geproduceerd als mensen stress en spanning ondervinden. Het effect van de film is dus zeer lichamelijk en kan worden gemeten met een massaspectrometer.

In totaal hebben de Duitsers 800 verschillende stoffen gemeten in de lucht. Daaronder methanol en acetaldehyde, stoffen die in piekwaarden werd gemeten als in de film een ongeluk voorkwam. Romantiek in films (scènes waarbij mensen elkaar kussen bijvoorbeeld) leverde geen extra chemische sporen op, net zo min als achtervolgingen.

Volgens de onderzoekers kunnen de chemische stoffen in de filmzaal de ervaringen van de bioscoopgangers versterken. Mensen zijn in hun onderbewustzijn in staat om chemische signalen van anderen op te pikken en te verwerken in hun eigen emoties, is bekend uit eerder onderzoek. Door massaal stoffen uit te wasemen die de spanning verhogen, is de zaal ‘geladen’ met emotie.

De onderzoeksresultaten kunnen zeer interessant zijn voor de makers van films of de uitbaters van bioscoopzalen. Door de output van het bezoek te meten, is veel beter vast te stellen hoe de spanningsboog van een film in elkaar zit een waar de saaie delen zich bevinden.