Adele bestrijdt vliegangst


De zomer is in aantocht, dus ook het moment dat veel mensen hun enige vliegreis van het jaar gaan maken. Dat betekent dat de nagels straks weer in de armsteunen staan, want veel mensen vinden vliegen niet echt prettig. Tipje van de wetenschap: download zangeres Adele op je persoonlijke stereo en zet tijdens de vlucht haar nummer Someone Like You aan.

Dit nummer zou volgens psychologe en angsttherapeute Rebecca Spelmann van de Private Therapy Clinic in Londen goed zijn tegen vliegangst. Spelmann deed onderzoek in opdracht van de muziekstreamers van Spotify naar de kalmerende effecten en ziedaar, bepaalde muziek blijkt inderdaad goed tegen het gevoel neer te storten.

Volgens Spelmann moeten we vooral op zoek naar harmonische en emotioneel aansprekende muziek, zoals Orinoco Flow (Sail Away) van Enya. Die combinatie houdt beide hersenhelften bezig, zo staat in het persbericht van Spotify, zodat het brein geen tijd heeft om te denken aan afbrekende vleugels, versufte luchtverkeersleiders of verkeerd afgestelde hoogtemeters.

Voor het gemak heeft Spotify een lijst samengesteld met nummers die dat doel bereiken. In die lijst staan onder meer en de Bob Marley-klassieker Buffalo Soldier. Vreemd genoeg is ook de zeer winterse hit Christmas Song van Nat King Cole opgenomen, net als Paradise van Coldplay en de eerste hit van wereldster David Bowie: Space Oddity. Dat laatste is overigens een nummer over een astronaut die een beetje gek wordt, dus maar niet te veel naar de tekst luisteren daarboven.