Acupunctuur werkt niet


Patiënten met artrose in de knie hebben geen baat bij acupunctuur. Dit hebben onderzoekers van het MD Anderson Cancer Center (University of Texas) aangetoond. Artrose wordt ook wel gewrichtslijtage genoemd, veroorzaakt door verminderd kraakbeen in de gewrichten.

Of patiënten achteraf zeggen niettemin tevreden met de behandeling te zijn, hangt af van de communicatieve vaardigheden van de acupuncturist. De uitkomsten van dit nieuwe onderzoek worden gepubliceerd in de september-editie van Arthritis Care and Research, een uitgave van het American College of Rheumatology.

Van acupunctuur word je niet beter, van een aardig praatje knap je wel wat op.
Van acupunctuur word je niet beter, van een aardig praatje knap je wel wat op.

Aan het onderzoek namen 455 patiënten deel, waarvan een deel echte acupunctuur onderging en een deel nep-acupunctuur. Ook waren er 72 gezonde deelnemers als controlegroep. Er bleek sprake van een positief placebo-effect, afhankelijk van de mate waarin de acupuncturist van te voren hoog opgaf van de (vermeende) effectiviteit van de behandeling.

Naar schatting van het RIVM telt Nederland ongeveer 240.000 mannen en 417.000 vrouwen met artrose (2007). De meest voorkomende vorm van artrose is die van de knie (312.000 personen), gevolgd door heupartrose (238.000). Artrose is vooral een ouderdomskwaal. Genetische aanleg en overgewicht spelen een rol bij het ontstaan. De aandoening komt bijna twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. In 2007 waren er 112 sterfgevallen ten gevolge van artrose te betreuren.

Op basis van demografische ontwikkelingen alleen verwacht het RIVM dat het aantal personen met artrose tussen 2007 en 2040 met circa 52 procent zal toenemen. Het goede nieuws is dat de technieken om gewrichten te vervangen steeds beter worden.

Beeld: Hradcanska