Aarde zonder draaiing


De vraag komt geregeld binnen voor onze vragenrubriek: wat gebeurt er als de aarde ophoudt met draaien? Nou, dit dus.

We draaien en draaien. Ieder dag opnieuw, maken we in 24 uur een rondje vol. Het zorgt voor dag en nacht, seizoenen en klimaat. Maar ook voor het feit dat de zee├źn en oceanen op hun plek blijven. Door de centrifugale kracht van de draaiing zit er ‘extra’ water rond de evenaar en minder water rond de polen. Bovendien is de aarde, ook door de kracht van de draai, rond de evenaar dikker dan bij de polen.

De aarde in stilstand: we krijgen een supercontinent en twee oceanen. Beeld: Esri/Witold Fraczek
De aarde in stilstand: we krijgen een supercontinent en twee oceanen. Beeld: Esri/Witold Fraczek

Als de aarde ooit zou ophouden met draaien, dan verdwijnt de centrifugale kracht. De aarde wordt dan een echte bol en het water zal veel meer naar het noorden en zuiden trekken. Het bedrijf ESRI, maker van geografische software, wilde wel eens weten wat voor effect dat op de aarde zou hebben. Het resultaat van hun berekeningen is spectaculair.

Alle atlassen kunnen dan bij het oud papier. Een stilstaande aarde zou betekenen dat zich rond de evenaar een gigantisch nieuw continent zou vormen, terwijl het noordelijk en zuidelijk halfrond voor het grootste gedeelte uit water zou bestaan. Nederland en de rest van noordelijk Europa zouden onder water verdwijnen. Alleen zuidelijk Spanje en Griekenland zouden de stilstand overleven. Je kunt rond de evenaar de hele planeet rondlopen over land.

Gaan we dit ooit meemaken? De aarde draait inderdaad steeds langzamer. Maar de afname in snelheid is zo klein, dat je het in een mensenleven, of zelf een periode van 1000 jaar niet kunt waarnemen. Gaat de afremming van de aarde door in de huidige snelheid, dan staan we pas over 50 miljard jaar stil, zoals beschreven in dit artikel.