Aarde krijgt minder mensen


aarde

Hoeveel mensen krijgen we op aarde, zal de bevolking de tien miljard overtreffen? Ja, voorspelt de Verenigde Naties al jaren. Nee, zegt nu het Oostenrijkse Wittgenstein Centrum voor Demografie: Volgens hun analyses zal de wereldbevolking tot 9,5 miljard mensen groeien en dan weer krimpen.

Het Wittgenstein Centrum bekritiseert de VN vaker als het gaat om het voorspellen van de groei van de wereldbevolking. Ze hebben het bovendien vaker juist dan de VN.

Het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties heeft onlangs nieuwe statistieken gepubliceerd waaruit blijkt dat de wereldbevolking zal groeien tot 11,2 miljard mensen in 2100. De Oostenrijkers zien dat anders. Ze hebben een rapport van duizend pagina’s uitgebracht waarin ze uitleggen dat de wereldbevolking in 2050 een hoogtepunt zal bereiken met 9,5 miljard mensen. Daarna gaat het langzaam weer bergafwaarts. Het verschil met de VN is significant. De oorzaak hiervoor ligt in de gebruikte methoden.

De VN-wetenschappers kijken naar het verleden en projecteren de trends die ze daar zien naar de toekomst. Ze kijken alleen naar de leeftijd en het geslacht van de wereldbevolking. De onderzoekers van het Wittgenstein Centrum kijken ook naar trends in de gezondheid, arbeid en onderwijs om voorspellingen te doen. Beter opgeleide en gezondere mensen krijgen minder kinderen. In Ethiopië bijvoorbeeld, hebben vrouwen zonder opleiding een gemiddelde van zes kinderen, degenen die met een diploma van de middelbare school slechts 1,7.

Juist het aandeel hoogopgeleide vrouwen neemt wereldwijd toe, de vruchtbaarheid daalt dus scherp, zien de Oostenrijkers in hun lijvige rapport.