Aantal gevallen mazelen neemt dramatisch toe


mazelen vaccinatie

Het aantal gevallen van mazelen neemt dramatisch toe. Wereldwijd is de ziekte bezig aan een nieuwe opmars, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dat terwijl de ziekte in grote delen van de wereld bijna was uitgeroeid. Dankzij vaccinaties zijn vanaf de jaren zestig miljoenen kinderen gered van een pijnlijke dood.

Maar die ontwikkeling is gestopt en gedeeltelijk teruggedraaid, laat de WHO weten. Sinds 2016 is het aantal gevallen met 30 procent toegenomen. Vooral in rijke, westerse landen. Dat komt volgens de WHO door gemakzucht en ‘het verspreiden van onwaarheden over het vaccin’. Daardoor zakt de vaccinatiegraad in veel landen onder de 95 procent. Dat percentage is nodig om de hele bevolking te beschermen.

De WHO waarschuwde de afgelopen jaren landen voor het teruglopen van de vaccinatiegraad. Vooral in Europa en de VS neemt het aantal kinderen dat een prik krijgt dramatisch af en is in sommige landen al onder de 75 procent gedaald. Als dat gebeurt, kunnen er epidemie├źn uitbreken en krijgt het mazelenvirus de kans om sterker te worden. Daardoor wordt het ook gevaarlijk voor kinderen die wel een vaccinatie hebben gehad.

Dus komen er weer epidemie├źn voor. In de VS waren mazelen officieel uitgeroeid, maar nu sterven er weer kinderen aan de ziekte. In Nederland zijn recent uitbraken geweest in Den Haag (in een ongevaccineerde antroposofengemeenschap) en de Veluwe (waar christenen soms vaccinaties weigeren). In sommige armere landen neemt het aantal gevallen soms af.

Er moet meer voorlichting komen, vindt de WHO. Het is niet te begrijpen dat uitgerekend in rijke landen met een goede informatievoorziening mensen steeds vaker weigeren hun kind te beschermen. Ze dringen er bij regeringen op aan om urgent actie te ondernemen.