Tatoeage zit niet stil


Een verrassend nieuw onderzoek laat zien waarom de inkt van een tatoeage permanent in de huid blijft zitten.

Tatoeages blijken helemaal niet echt stil te zitten in de huid. Voortdurend sterven huidcellen af en geven het pigment door aan nieuwe cellen. De tattoo lijkt daardoor stabiel en permanent, maar is dus eigenlijk voortdurend aan de wandel.

Tot een paar jaar geleden werd gedacht dat inkt van tatoeages vast bleef zitten in een diepere laag van de huid, de opperhuid. Toen kwam er een onderzoek uit dat onthulde dat macrofagen, een soort witte bloedcellen die bestuurd worden door het immuunsysteem, het pigment opeten als het wordt geïnjecteerd.

Het nieuwe onderzoek van Franse immunologen laat zien dat die pigment-dragende macrofagen zich constant vernieuwen en dat ze het pigment doorgeven aan nieuwe macrofagen. De onderzoekers kwamen daar een groene streep op de staart van muizen te tatoeëren. Ze injecteerden die vervolgens met een stof die gemaakt was om de pigment-houdende macrofagen te vernietigen. Vreemd genoeg bleef de tatoeage intact, terwijl de macrofagen afstierven.

Om hun theorie te testen, transplanteerden de onderzoekers een deel van de getatoeëerde huid naar een andere muis. Na zes weken werd de huis geanalyseerd, en zagen ze dat de meeste pigment-houdende macrofagen van de nieuwe muis kwamen, en niet van de donor-muis.

De ontdekking zou mogelijk kunnen leiden tot meer effectieve methodes om tatoeages te verwijderen. Tattoo’s worden nu nog verwijderd met lasers die inktresten verpulveren in kleinere deeltjes die natuurlijk afgevoerd worden door het lichaam. De reden dat daar meerdere behandelingen voor nodig kunnen zijn om een tatoeage te verwijderen, is dat de macrofagen heel goed zijn in de pigmentdeeltjes vast te houden. Met de nieuwe kennis zou een behandeling ontwikkeld kunnen worden die niet alleen werkt door pigment maar ook de macrofagen in de tatoeage weg te halen.