Zo wek je stroom op met je vinger


Dankzij een nieuwe uitvinding zul je stroom op kunnen wekken met de bewegingen van je lichaam. Steeds op zoek moeten naar een stopcontact zal iets van het verleden worden.

De uitvinding bestaat uit twee dunne laagjes goud, met een siliconen-polymeer ertussen die ook gebruikt wordt in contactlenzen. Door dat plakje op een vinger of een pols te plakken zou je de mechanische energie van je lijf om kunnen zetten in elektriciteit voor draagbare elektronica.

Het lag voor de hand om op zoek te gaan naar een manier om de vele energie die ons lichaam genereert op te vangen, vonden de Chinese en Amerikaanse onderzoekers. Niemand vind het immers leuk om steeds opladers mee te moeten zeulen en te wachten tot hun laptop of mobiele telefoon is opgeladen.

Ze noemen hun vondst een triboelektrische nanogenerator. Tribo-elektrische spanning ontstaat als bepaalde materialen elektrisch geladen worden doordat ze in aanraking komen met andere materialen. Praktisch alle alledaagse statische elektriciteit wordt zo opgeladen. Je merkt het bijvoorbeeld in de winter als je opstaat van de bank en daarna een deurkruk aanraakt.

Er zijn al heel vaak kleine generatoren bedacht die gebruik maken van het tribo-elektrisch effect, maar de meeste daarvan zijn moeilijk om te produceren of veel te duur. De nieuwe uitvinding heeft die nadelen niet.

De elektriciteit ontstaat als één laagje goud, dat een beetje gekreukeld is, weer wordt uitgerekt, bijvoorbeeld door het buigen van een vinger. De wrijving die daardoor ontstaat tussen de laagjes goud en het plastic ertussen zorgt voor het opbouwen van een klein beetje spanning. Hoe meer wrijving, des te meer stroom er wordt opgewekt.

De eerste prototypen bestaan uit plakjes van anderhalve centimeter lang bij een centimeter breed. Ze kunnen maximaal 124 volt opwekken bij tien microampère. Bij elkaar is dan 0,22 milliwatt per vierkante centimeter, wat bij lange na niet genoeg is om een smartphone op te laden, maar wel genoeg om 48 LED-lampjes tegelijk te laten branden. De onderzoekers zijn van plan om grotere plakken te maken die nog meer stroom kunnen leveren. Anderen werken aan een draagbare batterij om de energie uit de plakjes in op te slaan.